1. De lelievlet

Om te kunnen gaan zeilen moet je natuurlijk wel een zeilboot hebben... De Lelievlet is de officiële Scouting zeilboot. Niet erg snel, wel erg stevig... Met een Lelievlet kan je behalve zeilen ook roeien en wrikken. Als je bij een zeilschool gaat zeilen in een qua grootte vergelijkbare boot, kom je meestal in een (Poly)Valk terecht. Het grootste verschil met de Lelievlet is dat de Polyvalk van polyester is; dat maakt de boot een stuk lichter en dus ook een stuk sneller.

De lelievlet

In het plaatje zijn een paar namen van hele belangrijke onderdelen van een zeilboot aangegeven. De A in het plaatje staat voor 'grootschoot' en de B voor 'fokkeschoot'. Met deze schoten bedien je de zeilen: je kan de zeilen vieren (= losser laten) of strakker aantrekken. Dat zal je wel zien als je een keertje gaat zeilen.

Waarvoor de mast is lijkt me duidelijk: zonder mast kan je je zeilen niet hijsen. Het fok is het kleine zeil aan de voorkant en het grootzeil zit achter de mast. Het grootzeil hangt tussen de giek en gaffel. Doordat de wind in de zeilen blaast gaat de boot vooruit.

Het zwaard zorgt ervoor dat de boot rechtdoor kan varen en niet door de wind opzij geblazen wordt. Het roer gebruik je om te sturen.

> Deel 2